HansAalbersberg.com

jeugdboeken

Kolonie Scheervlucht

 

In de regio waar ik woon, het eiland Voorne, bevindt zich een roekenkolonie: in hoge bomen bouwen grote groepen roeken ieder jaar enorme nesten. De positie van een nest geeft de belangrijkeid van een roek aan: hoe hoger, hoe belangrijker.

De roeken kijken in zuidelijke richting uit over de landerijen van Voorne, en in noordelijke richting over de petrochemische industrie van Europoort.

Kolonie Scheervlucht is het verhaal van een jonge vrouwtjesroek, die opgevoed wordt door mensen.

Eenmaal volwassen, vertrekt ze en zoekt andere roeken. Ze merkt dat aansluiting bij een kolonie maar op een manier kan: onderaan.

Maar ook daar wordt ze door vrijwel geen enkele roek geaccepteerd.

Met haar kennis, opgedaan bij mensen, doorziet ze de misdadige leider van de kolonie. Met behulp van een andere uitgestoten roek redt ze een groot deel van de kolonie na een milieuramp.

 

lees Kolonie Scheervlucht

 

Pax

 

In het gezin waarin ik opgroeide waren eigenlijk altijd wel dieren te vinden: vele katten, parkieten en zelfs een wit konijn waren voor een tijd gezinslid.

Mijn zus Nine wilde graag een hond. Mijn vader ging met haar naar het asiel. Ze brachten een zwarte, halfhoge hond mee, een kruising tussen een poedel en een bouvier.

Mijn vader gaf hem de naam Pax, omdat het beestje erg lawaaiig was, maar geen vlieg kwaad deed.

In het jaar 1969 verdween Pax voor een paar maanden. Door toeval trof mijn zus Pauline hem, totaal verwilderd, aan in een naburig dorp.

In het verhaal veel ware gebeurtenissen; het gedeelte dat Pax verdwenen was heb ik op de 'fantasy - manier' ingevuld.

 

lees Pax